Gostilna pri Olgi

Moste 1E, 1218 Komenda

pon. tor. sre. pet.
9.00 - 22.00
sob 11.00 - 23.00
ned 11.00 - 19.00
čet. zaprto

tel 01/ 834 14 29

Gora 13, 1218 Komenda

Odprto vsak dan od 12:00 do 23:00
Dostava na dom od 12:00 do 22:00
tel: 01/ 83 43 666

Gostilna in pizzerija Feniks

Žeje 106, 1218 Komenda

Odprto

pon. tor. sre. čet.

od 8:00 do 15:00

pet. od 8:00 do 01:00

sob. ned. zaprto

tel. 041 721 723

Klanec 38, 1218 Komenda

Odprto

pod. tor. sre. čet.

od 7:30 do 23:00

pet. sob.

od 7:30 do 01:00

Malice od 9:00 do 13.00

ned. in  praznik zaprto

tel. 041 570 937

Žeje 60, 1218 Komenda

Sladoledni vrt, coctail bar

Odprto

pon.tor.sre.čet.

od 6:00 do 23:00

pet. od 6:00 do 24:00

sob. od 8:00 do 24.00

ned. od 8:00 do 23:00

tel: 041 632 002

Pustovanje 2012

Veliko veselja imajo starši pri »šemljenju« svojega malčka za »pusta hrusta«. V soboto 18.2. smo pripravili otroško maškarado, katere se je udeležilo kar lepo število »maškarc«. Lepo smo preživeli nekaj prijetnih uric v čarobnem pravljičnem svetu naše pustne sobote skupaj z vašimi in našimi indijančki, coprničkami, vitezi, klovni…Dogodek je bil obiskan v dobrem številu, maškare pa so bile izredno pridne saj so uspele pregnati turobno zimsko vreme.

Pust ima svoje korenine že v starem Rimu. Februarja so po ulicah divjale grozljive maske, ki so predstavljale umrle prednike. Ta poganski praznik se je kasneje pomešal s keltskimi navadami, kjer so maske že odganjale zimo in naznanjale pomlad. Kasneje, v krščanstvu, so ga povezovali tudi z Veliko nočjo, saj pust naznanja uvod v postno obdobje.Pustni čas je vsako leto ob drugem času - določen je namreč s prvo pomladno luno, na katero je vezana tudi velika noč.

Zgodovina pusta pri nas

V prvi polovici 17. stoletja najdemo prve zapiske o pustovanju v Sloveniji. Na vasi so se v pustne šeme preoblačili predvsem otroci in hodili od hiše do hiše. Veljala je vraža, da se pustnih šem ne sme spoditi, ker naj bi to prineslo nesrečo. Tako so otroci dobili bonbone, krof ali pa celo kak kovanec.

Krofi

Zgodovina krofov sega nekako v 1 . stoletje, k nam pa so prišli iz flamskih dežel. Za pusta so se vedno pekli flancati in krofi, ki so spremljali drugo težko zimsko hrano, za katero je bilo značilno, da je bila mastna. Pri nas so gospodinje družine razveseljevale s krofi , pripravljenimi na štedilniku na drva, povečini pa so bili ocvrti v svinjski masti..Glede na to, da so skoraj vse gospodinje včasih v pustnem času pekle krofe, se je razvilo neverjetno veliko različnih receptov in skoraj vsaka gospodinja prisega na svoj način priprave. Prava pika na i pa je »krancelj«, ki pokaže, da je gospodinja res vešča svojega dela in obvlada pripravo te dobrote.

Recept za dobre pustne krofe

Sestavine:

1 kg moke (pol gladke, pol ostre moke),9 dag kvasa, ½ l mleka, 7 rumenjakov, 6 dag sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 1 dl olja, ½ dl ruma, sol, limonin sok.

Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor stepamo, da postane masa penasta in naraste. Dodamo olje in rum. Mešamo dalje in počasi dodajamo sol, limonin sok, vzhajani kvas, preostanek mleka in moko. Mešamo še približno 10 do 15 minut. Ko je zmešano, maso zajemamo z jedilno žlico in oblikujemo kroglice (približno 7 - 10 dag mase v kroglici) in jih pustimo vzhajati približno 30 minut. Med vzhajanjem jih lahko obrnemo, tako da vzhajajo z obeh strani. V kozico damo za 3 prste olja in jih v ne prevroči maščobi zlato -rumeno spečemo. Iz tega testa naredimo 24 krofov.