Odprto vsak dan od 12:00 do 23:00
Dostava na dom od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 36 66

Odprto
od torka do sobote
od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 11 15 

Vam nudimo vse vrste catering pogostitev, organizacijo dogodkov in še mnogo več. tel:041 591 660

Planinski dom
Odprto med tednom od 8:00 do 20:00,
sobota, nedelja in prazniki od 9:00 do 20:00
tel: 040 602 902

Gregorčki na kriškem bajerju 

Turistično društvo Komenda in Ribiška družina Kamnik-Domžale je s sodelovanjem vrtca »Mehurčki« na večer pred Gregorjevim, 11.3.2014, na kriškem bajerju priredilo spuščanje luči v vodo.

Že 12. leto to obujanje starih običajev oživlja pomladni družbeni utrip in predaja staro izročilo mladim, tudi najmlajšim, ki so z veliko vnemo pod vodstvom vzgojiteljic v vrtcu pripravili več kot 450 »gregorčkov«, plovil raznih oblik iz povsem razgradljivih, naravi prijaznih materialov. Temu številu moramo prišteti še precej lučk, ki so jih prinesli otroci iz sosednje občine, celo iz Kamnika. Vseh obiskovalcev je bilo več kot 1200.

Tako obujanje starodavnih običajev, ko so obrtniki z lučkami na vodi priklicali dnevno luč v svoje delovne prostore, pomaga k spoznavanju naravnih zakonitosti in ljudskih običajev, ki temeljijo na vrednotah spoštovanja narave in ljudi, ki so bili nekoč tesno povezani z njo.

Hvalevredno prireditev TD, ki poleg ostalih odmevnih prireditev ohranja ljudske običaje, je pripravljalo več kot 30 članov TD in Ribiške družine, za varovanje je poskrbelo PGD Križ, za telesne potrebe so skrbele članice TD. Za otroke, izdelovalce gregorčkov, so bile na razpolago lizike in krofi, za njihove spremljevalce pa »huhanček« in čaj.

Skoraj uro pred uradnim pričetkom prireditve so začeli prihajati najbolj neučakani otroci in starši, tudi dedki in babice so bili vmes. Obiskovalci so prihajali celo iz sosednje občine, iz Podgorja, celo nekaj Kamničano. Ob prvem mraku so male lučke že zaplavale po ribniku, ko pa se je spustil mrak in obzorje potemnelo, je čarobno sliko na vodi osvetlilo več kot 500 gregorčkov, ognjemet pa je samo povzdignil navdušenje in čarno sliko praznovanja in veselo naznanjal prihodnji dan, ko se ptički (vseh vrst) ženijo in s svojim žvrgoljenjem prikličejo tople pomladne dni.

Že v popolni temi so ljudje začeli počasi prazniti prireditveni prostor, organizatorji pa so se začeli dogovarjati za naslednji dan, ko je treba iz vode pobrati ostanke gregorčkov in očistiti okolico.
Vesela prireditev, ki mladim predaja starodavna izročila bivanjske kulture in starejšim obuja spomine na dni, ki so jih preživljali ob vrednotenju običajev in navad; te pa  smo dolžni predajati novim rodovom, ki bodo ob jih živeli in ohranjali prvobitnost naravnega življenja.
Tone Ogorevc 

Fotografije: Peter Blajc

Video