Odprto vsak dan od 12:00 do 23:00
Dostava na dom od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 36 66

Odprto
od torka do sobote
od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 11 15 

Vam nudimo vse vrste catering pogostitev, organizacijo dogodkov in še mnogo več. tel:041 591 660

Planinski dom
Odprto med tednom od 8:00 do 20:00,
sobota, nedelja in prazniki od 9:00 do 20:00
tel: 040 602 902

Tisoč gregorčkov na Kriškem bajerju

Star ljudski rek pravi, da se na Gregorjevo ženijo ptički in naznanjajo prihod svetlobe v domovanja ljudi, pa tudi svetlobe v človeška srca. Narava se počasi prebuja iz zimskega spanja, tudi ljudje pri delu ne potrebujejo več leščerb in drugih strarosvetnih svetil za svoje delo. Zato se je že iz davnih časov ohranil običaj, da so se predvsem obrtniki znebili kadečih in slabo svetlečih »luči« in simbolično na Gregorjevo zmetali »vuč u vodo«.

Precej časa je bil običaj pozabljen. Pa so etnologi običaj dobro poznali in ga dali v javnost ter spodbudili društva in posameznike, da so obudili klic pomladi in ljubezni, da so na prijeten družabni način znali pripeljati staro in mlado v naravo. Mnogi, ki še pomnimo ta običaj iz mladih let, se z rahlo otožnostjo spominjamo mladostnih doživetij. Smo pa dolžni najmlajšim in mladim ta običaj in stare šege in navade približati tako, da bodo znali spoštovati ljudsko izročilo, ga negovati in pozneje predajati prihajajočim rodovom.

To hvalevredno nalogo je letos že enajstič povzelo Turistično društvo Komenda, ki poleg ostalih odmevnih prireditev in druženj, pripravlja praznovanje prihoda pomladi. Vsako leto dodajajo nove, primerne vsebine in privabljajo v naravo na praznovanje vedno več otrok, staršev in tistih, ki so jim stari običaji všeč in jih znajo spoštovati. Vsi organizatorji in udeleženci so si bili enotini, da je bilo letošnje Gregorjevo najbolj množično obiskano. Gotovo se jih je okrog Kriškega bajerja zbralo krepko več kot 1000, največ seveda najmlajših, ki so v vrtcu pridno izdelovali »gregorčke« - letos iz ekoloških materialov, kar zopet lahko pohvalimo kot prizadevanje za osveščanje mladih o čisti naravi.

Pri pripravi je sodelovalo več kot 30 članov TD in Ribiške družine Kamnik-Domžale, ki so s svojim prostovoljnim delom organizirali in pripravili nepozabno doživetje, ko je gladino bajerja razsvetlilo gotovo več kot 600 plavajočih lučk. Novost je bila tudi ta, da so na pobudo TD v vrtcu pripravile kuharice skoraj 400 jajčnih lupin, ki jim je vsebino (vosek in stenje) dodal svečar-domačin, prav tako so bili najmlajši deležni lizik, prispevek prav tako domačega dobrotnika. Ognjemet in bakle okrog bajerja je prispevalo TD. Za primer nesreče ali nepredvidenega dogodka, je skrbelo 15 gasilcev domačega Gasilskega društva.

Ozvočenje je posodila OŠ Komenda, glasbo in nadvse poučne in mladim primerne komentarje iz zgodovine tega praznovanja pa je prispeval Janko Žagar. Žal zaradi nekoliko prešibkega ozvočenja to ni prišlo do popolne veljave in primerne pozornosti, bi bilo to novost vsekakor dobro ohraniti za bodoča praznovanja pomladi in ljubezni, ob morda nekoliko krepkejšem glasu tehnike.

Prijeten in dobro organiziran dogodek, za kar TD kot pobudnik in glavni organizator zasluži vso pohvalo. Sicer pa – največja pohvala so bile svetle očke najmlajših, ki so zavzeto strmeli v plavajoče lučke. Morda samo utrinek – cicibanček je skoraj jokaje prosil, da hoče svojo lučko nazaj, da bi jo še enkrat poslal na potovanje po bajerju.

Prijetne pomladne dni vsem mladim in mladim po srcu in veliko, veliko ljubezni želim! 
Tone Ogorevc                                                                                        

Foto galerija

Prikaži več
Zapri