Gostilna pri Olgi

Moste 1E, 1218 Komenda

pon. tor. sre. pet.
9.00 - 22.00
sob 11.00 - 23.00
ned 11.00 - 19.00
čet. zaprto

tel 01/ 834 14 29

Gora 13, 1218 Komenda

Odprto vsak dan od 12:00 do 23:00
Dostava na dom od 12:00 do 22:00
tel: 01/ 83 43 666

Gostilna in pizzerija Feniks

Žeje 106, 1218 Komenda

Odprto

pon. tor. sre. čet.

od 8:00 do 15:00

pet. od 8:00 do 01:00

sob. ned. zaprto

tel. 041 721 723

Klanec 38, 1218 Komenda

Odprto

pod. tor. sre. čet.

od 7:30 do 23:00

pet. sob.

od 7:30 do 01:00

Malice od 9:00 do 13.00

ned. in  praznik zaprto

tel. 041 570 937

Žeje 60, 1218 Komenda

Sladoledni vrt, coctail bar

Odprto

pon.tor.sre.čet.

od 6:00 do 23:00

pet. od 6:00 do 24:00

sob. od 8:00 do 24.00

ned. od 8:00 do 23:00

tel: 041 632 002

Praznik kolin – slovenski ljudski običaj

V starih časih so se ljudje zelo veselili kolin, saj so se ob tej priložnosti najedli mesa, ki nekdaj ni bilo vsak dan na krožniku. Praznik kolin na kmetih še danes velja za enega izmed največjih praznikov.
Na dan, ki ga določijo za zakol prašiča, se na kmetiji običajno zbere množica ljudi. Hkrati je to tudi dogodek, ki povezuje vso družino, saj morajo za delo poprijeti prav vsi družinski člani. Praznik kolin je ljudi povezoval in utrjeval v skupnosti.

V turističnem društvu Komenda vsako leto posvečamo temu običaju posebno pozornost. Letos so se koline dogajale na Koželjevi domačiji, kjer smo prikazali postopek »kolin« tudi našim najmlajšim. Izvedli smo etnološki prikaz kolin ter tudi pokušino mesnih dobrot.

Še nekaj o kulinariki ob kolinah.
Na dan kolin gospodinje pripravijo nekaj za pod zob, da ljudje, ki pomagajo pri zakolu, ne bi bili lačni.

Med delom so na mizi vedno na voljo domača potica, piškoti, vino in voda. Po končanem delu se vsi zberejo za mizo, na katero gospodinje prinesejo sveža pražena svinjska jetrca in pražen krompir.

Ponekod iz mesa sveže zaklanega prašiča naredijo pravo pojedino. Tako goste pogostijo s svinjsko pečenko, pečenim krompirjem, repo z ocvirki, dušenim sladkim zeljem in drugimi dobrotami.

V ljudskem običaju »praznik kolin« se zrcali ljudska duša, utrip življenja v slovenskih domovih na podeželju. Ob zavedanju teh korenin in vrednot razumemo preživetje našega naroda na našem kosu zemlje.