Odprto vsak dan od 12:00 do 23:00
Dostava na dom od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 36 66

Odprto
od torka do sobote
od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 11 15 

Vam nudimo vse vrste catering pogostitev, organizacijo dogodkov in še mnogo več. tel:041 591 660

Planinski dom
Odprto med tednom od 8:00 do 20:00,
sobota, nedelja in prazniki od 9:00 do 20:00
tel: 040 602 902

Praznik kolin – slovenski ljudski običaj

V starih časih so se ljudje zelo veselili kolin, saj so se ob tej priložnosti najedli mesa, ki nekdaj ni bilo vsak dan na krožniku. Praznik kolin na kmetih še danes velja za enega izmed največjih praznikov.
Na dan, ki ga določijo za zakol prašiča, se na kmetiji običajno zbere množica ljudi. Hkrati je to tudi dogodek, ki povezuje vso družino, saj morajo za delo poprijeti prav vsi družinski člani. Praznik kolin je ljudi povezoval in utrjeval v skupnosti.

V turističnem društvu Komenda vsako leto posvečamo temu običaju posebno pozornost. Letos so se koline dogajale na Koželjevi domačiji, kjer smo prikazali postopek »kolin« tudi našim najmlajšim. Izvedli smo etnološki prikaz kolin ter tudi pokušino mesnih dobrot.

Še nekaj o kulinariki ob kolinah.
Na dan kolin gospodinje pripravijo nekaj za pod zob, da ljudje, ki pomagajo pri zakolu, ne bi bili lačni.

Med delom so na mizi vedno na voljo domača potica, piškoti, vino in voda. Po končanem delu se vsi zberejo za mizo, na katero gospodinje prinesejo sveža pražena svinjska jetrca in pražen krompir.

Ponekod iz mesa sveže zaklanega prašiča naredijo pravo pojedino. Tako goste pogostijo s svinjsko pečenko, pečenim krompirjem, repo z ocvirki, dušenim sladkim zeljem in drugimi dobrotami.

V ljudskem običaju »praznik kolin« se zrcali ljudska duša, utrip življenja v slovenskih domovih na podeželju. Ob zavedanju teh korenin in vrednot razumemo preživetje našega naroda na našem kosu zemlje.