Odprto vsak dan od 12:00 do 23:00
Dostava na dom od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 36 66

Odprto
od torka do sobote
od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 11 15 

Vam nudimo vse vrste catering pogostitev, organizacijo dogodkov in še mnogo več. tel:041 591 660

Planinski dom
Odprto med tednom od 8:00 do 20:00,
sobota, nedelja in prazniki od 9:00 do 20:00
tel: 040 602 902

Novo uspešno dejanje Turističnega društva Komenda

Divjačinski golaž na tržnici v Komendi

Turističnemu društvu (TD) Komenda pod vodstvom predsednika Vida Koritnika ne zmanjka zamisli, kaj bi še novega ponudili komendskim občanom in drugim obiskovalcem sobotne tržnice na prostoru komendskega hipodroma, kjer jim v osmih lesenih hiškah prodajalci ponujajo najrazličnejše dobrote. Domislili so se, kaj če bi jim postregli z divjačinskim golažem, ki se posebej prileže v vse bolj hladnih dneh, te nasiti, ti da novih moči, te ob kozarcu cvička razpoloži. Posebej, če je tako lepo vreme, kot je bilo v soboto, 7. decembra, ko so sončni žarki vse močneje upirali svoje »poglede« na kraj pokušnje slastne dobrote.

Da je bila takšna, so člani TD Komenda že prejšnji večer »zavihali rokave« na svojem sedežu – Koželjevi domačiji na Gori. Pripravili so vse potrebno, da je  kuhar Jure Žargi iz Suhadol naslednjega dne samo še »dokuhal« golaž. Kako je to naredil, ostaja, kot pri dobrih kuharjih, skrivnost, a podpisani časnikar, ki je zelo natančen, kar se jedi tiče (njegova žena Marta je odlična kuharica), je bil, ko ga je pokusil ob dveh rezinah kruha, zelo zadovoljen. Meso je bilo ravno prav mehko, da se ga je dalo z žlico gladko ločevati na koščke, omaka ne preveč pikantna (Jure je še posebej pazil na to, zato v golaž ni dal preveč čebule, pa tudi feferonov ne), pomembno pa je bilo tudi to, da so bile zraven mize, na katerih si ga lahko v miru pojedel. Bolje rečeno: použil. In se zraven, kot ob nečem dobrem, oblizoval.

Kuhar Jure (tudi doma rad kuha, čeprav je žena Marta doma iz gostilne, ki je slovela zlasti po dobrih piščancih) mi je povedal, da je za golaž porabil 10 kilogramov divjačinskega in drugega mesa (lovci so bili priče kuhanja, a tokrat brez pušk, le v zelenih puloverjih), da je bila glavnina dela opravljenega že prejšnji večer, da ga je začel kuhati v soboto ob 8. uri, ob 10. uri pa so ga najhujši »nestrpneži«, ki jim je kuhanje okusne jedi dražilo nosnice, že lahko pokusili. Pravi jedci, gurmani, so na prostor »dogajanja«, kjer so se ob Juretu lahko poučili, kaj je potrebno za dober golaž in kako se ga kuha, začeli prihajati po enajsti uri. Med njimi komendski župan Stanislav s soprogo Mihaelo, pa tudi občinski svetniki. Župan še ves pod vtisom odličnega Miklavževega koncerta prejšnji večer v Kulturnem domu v Komendi.

Prišel je tudi odličen recitator in povezovalec na kulturnih prireditvah Darko Mavsar, mojster kamere in režije Janko Žagar, gasilec Andrej Lukanec, ki bedi nad mladimi gasilskimi upi v naši občini, gobarja Majda in France Drolec, ki je občasno pogledal tja proti Šenturški Gori z mislijo: Mogoče pa še kje na sončni legi bode kakšen jurček na plan.

Kuhar Jure je od časa do časa pokukal v velik lonec, v katerem je brbotal golaž, ga malo premešal. Ko sem ga vprašal, ali ga bo zadosti, mi je zagotovil, da bi ga moralo biti, saj ga je skuhal 40 litrov, to je za 120 jedcev. Normalnih, ne takšnih, da bi si ga naložili do vrha krožnika. Da ni bilo tega, je skrbela pozorna postrežnica Vida, ki je zajemala jed iz lonca in vsakemu odmerila takšno količino golaža, kot mu gre. V smislu italijanskega pregovora: kolikšna oseba, tolikšna porcija. Ravno prav za prvo pokušnjo.

Lonec z golažem se je počasi praznil. Kot je rekla prizadevna tajnica TD Komenda Veronika Škrlj: gospodinja je najbolj zadovoljna, če gostje vse pojedo. Tega pa nisem dočakal.

Zabeležil, fotografiral: Jožef Pavlič 

Fotogalerija