Odprto vsak dan od 12:00 do 23:00
Dostava na dom od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 36 66

Odprto
od torka do sobote
od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 11 15 

Vam nudimo vse vrste catering pogostitev, organizacijo dogodkov in še mnogo več. tel:041 591 660

Planinski dom
Odprto med tednom od 8:00 do 20:00,
sobota, nedelja in prazniki od 9:00 do 20:00
tel: 040 602 902

Izdelovanje cvetnonedeljskih butaric na tržnici v Komendi
27.3.2021

Cvetna nedelja (tudi cvetnica) je zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko krščanski verniki blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje ali oljčne veje, kar je razširjeno po vsej Evropi že od 9. stoletja dalje.

 Za praznik so ljudje lomili oljčne veje in palmove veje ter jih postlali kot preprogo pred Jezusom Kristusom. Veljale so za zaščitnice doma pred točo, strelo, požarom, nesrečo, boleznimi, tatovi, uroki, pomembno vlogo pa so imele tudi pri živinoreji in poljedelstvu. Sestavne dele butar so uporabljali za zdravljenje ljudi in domačih živali ter pri obeleževanju koledarskih šeg in šeg življenjskega kroga, s pomočjo butar pa so tudi prerokovali. Po drugi svetovni vojni je sicer začela vera v njihovo čarobno moč počasi zamirati, še vedno pa jih verniki na cvetno nedeljo nosijo blagoslavljat v cerkev in tradicionalni načini uporabe so marsikje še vedno živi. Konec 20. stoletja so cvetnonedeljske butare dobilenekatere nove funkcije. Prikazi izdelovanja butar so našli svoje mesto v nakupovalnih centrih, butare se pojavljajo na velikonočnih razstavah in nastopajo kot turistični spominek in dekoracija, postale pa so tudi predmet tekmovanja.
 V soboto pred cvetno nedeljo smo se zbrali na naši vse bolj obiskani tržnici in pripravili predstavitev izdelave butaric. Pripeljali smo vse potrebno za izdelavo in pripravili prostor, da smo lahko bili na primerni medsebojni distanci. Pod mentorstvom našega člana Andreja Škrlja smo se lotili izdelave po starih običajih. Naše butarice so bile narejene iz leskovih palic, ki so služile kot opora in osnova. Okoli palic pa smo privezali brinove in oljčne vejice, nato pa nanje izmenično nanizali vejice spomladanske rese in bršljana. Kar nekaj obiskovalcev se je nabralo v času predstavitve, nekateri so sami poskusili z izdelavo, drugi pa so bolj od daleč gledali, kako poteka priprava in izdelava. Izdelane butarice pa smo razdelili med obiskovalce, naj služijo svojemu namenu. Bili smo veseli vsakega obiskovalca, še bolj pa smo bili veseli, da smo lahko spet izpeljali staro navado, tako da ne bo šla v pozabo. Ob zaključku smo si obljubili, da se naslednje leto spet snidemo v še večjem številu.
 Zahvaljujemo se članom Turističnega društva Komenda za sodelovanje in pomoč pri izvedbi programa. Vse krajane pa vabimo, da se udeležujete naših prireditev, ki jih skozi celo leto pripravljamo za vas, tudi v teh malo težjih časih. 

Božo Novak