Odprto vsak dan od 12:00 do 23:00
Dostava na dom od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 36 66

Odprto
od torka do sobote
od 12:00 do 22:00
tel: 01 834 11 15 

Vam nudimo vse vrste catering pogostitev, organizacijo dogodkov in še mnogo več. tel:041 591 660

Planinski dom
Odprto med tednom od 8:00 do 20:00,
sobota, nedelja in prazniki od 9:00 do 20:00
tel: 040 602 902

Ekskurzija Djerdap

Soteska Donave, Timočka Krajina in Beograd z okolico - od 24. do 27. aprila 2014

Tokrat nas je zamikal svet na vzhodu Srbije, kjer se konča Panonska nižina in se Donava zažre v Karpate, da ustvari veletočno sotesko Djerdap. Del te je danes Nacionalni park, v katerem so našli več kot 8000 let staro kulturo „Lepanjski vir“ in Trajanovo ploščo (zaradi hidroelektrarne Djerdap so jo prestavili više od prvotne lege, da je ni zalila zajezena reka), ki dokazuje njeno tranzitnost. Preko rudno bogatih Karpatov se razteza Timočka Krajina, ki je zaradi vpliva Vlahov nekaj posebnega. Na poti domov smo se ustavili  še v  Beogradu in njegovi okolici, oz. Dedinjah.

1.Dan.: Zbrali smo ob 22h na dogovorjenem mestu. Sledila je nočna vožnja v Srbijo.

   

2.Dan.: Po nočni vožnji s postanki po slovenskih, hrvaških in srbskih cestah prispemo v Smederevo, kjer smo si ogledali Obdonavsko trdnjavo, nekoč srbske prestolnice.

   

Kmalu se prostorna Donava zoži in se zažre v Karpatske gore, da ustvari sotesko Djerdap. Golubički grad je kot stražar na Donavi, Lepenski vir poroča, da se je tod živelo že pred 8000 leti.

           

Trajanova plošča in ostanki antično-rimskega mostu govore o pomembnosti te poti. Posebno doživetje je ogled z rečne gladine, zato smo se vkrcali na ladjo in tako dodatno doživeli mogočnost soteske.

   

Na koncu smo imeli ogled hidroelektrarne Djerdap, ki daje elektriko Srbiji in Romuniji. Sledila je nastanitev in večerja.

   

3. Dan.: Zajtrk. Kladovo je malo mestece v katerem je priročni muzej, v katerem so zbrani artefakti (izraz v arheologiji pomeni predmete, ki so jih izdelali ljudje) Djerdapskega arhipelaga. Gre za bogato zbirko predmetov, od pradavnine, rimskega in turškega obdobja. Podobne podobe najdemo v trdnjavah Karataš in „Fet-islam“.

   

Sledi vožnja v Negotin, v Zaječarju smo si ogledali muzej, ki hrani imenitne mozaike in glavo cesarja.

      

Galerija iz bližnjega rimskega naselja Gomzigrad, ki smo si ga prav tako ogledali. Sledila je nastanitev in večerja.

   

4. Dan.: Zajtrk, nato skozi rudarski Bor (ogled rudnika – odprti kop) v samostan Gornjak, ki leži v kanjonu reke Mlave, tam smo imeli pokušino vin in lokalne hrane.

   

   

Poleg samostana, ki leži nalepljen na steno, je morda še bolj zanimiv srednjeveški Hermitage.

   

Na poti domov smo se peljali preko Beograda si z avtobusnim ogledom ogledali Topčider, stadion Crvene zvezde in Cerkev S. Sava, za pavzo smo se prehodili in si ogledali Dedinje.

   

Domov smo prispeli v poznih večernih urah.

Tia, Moste 80h, 1218 Komenda, tel: (01) 834 17 57  

Fotogalerija 1

Prikaži več
Zapri

Fotogalerija 2

Prikaži več
Zapri